Номер на част:

Новини

Наистина ли Ferrari ще напусне Формула 1?

03.11.2017
Големият бос на FCA и Ferrari Серджо Маркионе заплаши, че "Черните кончета" ще напуснат Формула 1, ако ФИА и новите собственици на световния шампионат Liberty Media въведат новите правила за двигателите, които трябва да влязат в сила за сезон 2021. Острата реакция на италианците идва само 24 часа след подобния отговор на Mercedes и Renault, а много анализатори на Формула 1 признаха, че италианците направо са закъснели да реагират на ситуацията. 

Наистина ли Ferrari ще напусне Формула 1?

От Mercedes и Renault обвиниха ФИА и ФОМ, че искат да предизвикат „нова ера във въоръжаването” при двигателите, както и да вкарат доставчиците на мотори в нови разходи, без да им се дават каквито и гаранции „как ще изглежда Формула 1” след 2020 г. 

Според последното Споразумение „Конкорд”, което има действие до края на 2020 г., всички участници във Формула 1 са приели ангажимента да участват, а срещу това ФИА и ФОМ не могат да променят правилата без тяхното съгласие. Но за 2021 г. промените са наложителни. 

ФИА и Liberty Media искат нови по-мощни, по-прости и по-евтини двигатели и хибридни системи. Отборите и автомобилните производители – също, но май само на думи. Маркионе, който за първи път отправя такава заплаха, откакто е начело на Ferrari заяви, че Скудерията няма да участва в „глобален НАСКАР” и даде да се разбере, че италианците ще са против всякакви промени, които могат да отнемат стратегическите им предимство, едно от които е големият бюджет. 

Другата седмица ще има още шум по тази тема, тъй като във вторник ще бъдат представени другите мерки за промени във Формула 1, които засягат налагането на таван на бюджетите, въвеждането на нова структура, по която да се вземат решенията във Формула 1, нова формула на управление и т.н. 

Целта е една – намаляване на разходите плюс увеличаване на атрактивността на спорта, т.е изравняване на силите, което ще направи състезанията по-интересни и ще привлече повече фенове. Точно това обаче не искат Ferrari и Mercedes и другата седмица оплакванията за моторите, които чуваме сега ще ни сторят като немощни писъци пред това което предстои да чуем. 

Преди Маркионе Лука ди Монтедземоло на няколко пъти заплашваше Бърни Екълстоун, че Ferrari ще напусне Формула 1 и всеки път това водеше до нова, по-добра и по-изгодна сделка за тима от Маранело, а това означаваше и повече пари от ФОМ за италианците. 

Новите собственици на Формула 1 обаче дадоха да се разбере, че смятат да прекратят тези привилегии на единствения тим, който участва в шампионата от самото му начало. Маркионе обясни, че евентуалното напускане на Формула 1 ще се отрази добре на баланса на компанията. 

Това е така, но ще важи година-две, в дългосрочен план отсъствието на Ferrari от стартовата решетка ще е самоубийство за италианската марка, докато шампионатът, макар и трудно, но ще оцелее и без тях.
Назад

Абонирай се за бюлетин: