Номер на част:

Новини

Subaru изненадващо се отказва от WRX STI

02.11.2017
Компанията Subaru вероятно ще се откаже от бъдещо поколение на "напомпания" си седан WRX STI. Японският производител представи прощална версия на сегашния автомобил, а в изявлението си намекна, че повече този модел няма да се произвежда.

Subaru неочаквано се отказва от WRX STI

"Лебедовата песен" на WRX STI е предназначена само за параза във Великобритания, като ще излезе в ограничена серия от 150 бройки. Тя е получила промените, с които бе оборудвана и версията за САЩ, представена през януари тази година. Те включват електронно уплавление на диференциала, 19-цолови джанти, преработена предна броня, спирачни механизми Brembo и черни гланцирани елемементи в интериора.

Subaru неочаквано се отказва от WRX STI

Всички 150 коли от серията ще получат специални емблеми с напдис Final Edition. Цената на автомобила е 33 995 британски паунда.

"С пускането на нови модели, както и с инвестициите в платформа и нови двигатели, дойде подходящото време, за да си позволим наследството, оставено от WRX STI да бъде включено в бъдещите ни разработки, а не да остане в настощия си вид", се казва в изявлението на Subaru.

Subaru неочаквано се отказва от WRX STI

Подобно нещо звучи доста загадъчно, но кара мнозина да се съмняват, че спортният седан ще продължи да съществува. Най-вероятно той ще има съдбата на друг легендарен автомобил от този клас - Mitsubishi Lancer Evolution, който бе спрян именно от финансова гледна точка. 

Subaru неочаквано се отказва от WRX STI

Любопитното е, че само преди дни Subaru представи концептуален спортен седан с хибридно задвижване, за който се твърдеше, че най-вероятно ще бъде в основата на следващото поколение на WRX STI. Явно обаче този автомобил, ако стигне до серийно производство, ще се казва по друг начин.

Subaru неочаквано се отказва от WRX STI

Сегашната версия на WRX STI разчита на 2,5-литров бензинов турбомотор, чиято мощност е 300 к.с. и 407 Нм въртящ момент. Агрегатът се съчетава с 6-степенна механична скоростна кутия, което осигурява ускорение от 0 до 100 км/ч за 5,2 секунди. Максималната скорост е 250 км/ч.
Назад

Абонирай се за бюлетин: