Номер на част:

Новини

Турция ще прави национален автомобил

03.11.2017
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви, че в страната е създаден консорциум от 5 големи компании, чиято цел е създаването на първия автомобил собствено производство. 

Ердоган обяви: Турция ще прави национален автомобил!

Тъй като направата на подобно транспортно средство е доста сложна, най-вероятно за основа ще бъде взета машина от добре известна марката, твърдят медиите в страната. Новият консорциум включва компаните BMC, Anadolu Group (Isuzu), Kiraca Holding, Zorlu Holding и телекоммуникационният гигант Turkcell.

„Надявам се, че консорциумът за производство на национален автомобил на Турция ще представи готов прототип още през 2019 г. А през 2021 г. ще започнат продажбите на серийната машина”, заяви Ердоган, цитиран от вестник Sabah.

На свой ред премиерът на Турция – Бинали Йълдъръм, допълни, че новият автомобил ще се предлага не само в страната, но и в чужбина. Според него, в Турция има достатъчно качествени инженери, които да се справят с поставената им задача.

Всичко това изглежда доста странно, защото проектирането на напълно нов автомобил отнема десетилетия. То е още по-сложно в държава, която никога не е произвеждала изцяло собствена лека кола. Експерти изчисляват, че това ще струва инвестиция от минимум 1 млрд. долара.

Ердоган обяви: Турция ще прави национален автомобил!

Все пак трябва да припомним, че през 2015 г. Турция купи интелектуалните права върху Saab 9-3, като целта беше да се направи нов автомобил, изцяло местно производство. Турците нямат права върху самата марката Saab, но най-вероятно именно моделът 9-3 ще бъде използван за основа на бъдещия автомобил. Идеята е поне 85% от компонентите от новата кола да бъдат местно производство.
Назад

Абонирай се за бюлетин: